luni, 7 martie 2011

Naiv portret de actor



"chipul cu 1000 de masti"....

Nu stiu de ce mi-a ramas in minte. Si am hotarat sa scriu despre el. Ce bine ca n-o sa citeasca nimeni, astfel o sa-mi clarific gandul.

A fost singurul actor pe care l-am intalnit. Am stat cred doua ore la aceeasi masa, impreuna cu altii. Pe atunci stiam ca e actor, ca e un nume destul de important, insa nu prea fusesem la teatru, asa ca eram straina de magia pe care o exercita acolo pe scena.De transformarea pe care o suferea.

Tin minte doar ca il priveam si vedeam un om normal. Cautam sa vad daca are ceva deosebit, insa nu: vorbeste , gesticuleaza, rade ca toti oamenii. Se comporta la fel. Nu se da in spectacol, nu se deosebeste prin nimic.Atunci de ce oare eram atat de curioasa sa il observ? Cred totusi ca avea "ceva". Un mister. Aparent nu se vede, insa mi s-a parut singur. Cumva izolat. cumva ascuns. M-am intrebat:oare joaca un rol? oare si in viata joaca roluri?oare si acum cu noi, joaca rolul omului normal? oare vrea sa fie , sa para si el normal? oare regreta ca e altfel, sau ca e considerat altfel? oare se plictiseste cu noi, sau din contra se simte in largul sau si se gandeste la supa pe care o va manca acasa mai tarziu?

Fiinta actorului imi pare una din cele mai fascinante, poate fiindca inchide in sine misterul tuturor personajelor jucate, pentru ca intruchipeaza mii de chipuri. Si pentru ambiguul sau: nu stii niciodata cata profunzime , complexitate sau cat banal se ascunde acolo.

In fond, actori putem fi toti.(?)

3 comentarii:

  1. e frumos ce spui despre actori,...şi da,mulţi se pot identifica foarte mult cu un rol în aşa fel încât îşi pot distruge viaţa...dar aşa ceva se îmtâmplă doar la monştri sacri ai ecranului..şi din păcate sunt tare nefericiţi...dar şi noi la rândul nostru desigur suntem actori în anumite momente..şi de asta poţi să-ţi dai seama atunci când te întâlneşti cu o persoană pe care nu o poţi agreea din varii motive,dar educaţia şi politeţea te obligă să-ţi ascunzi gândurile şi să zâmbeşti aşa de amabil că te întrebi de unde atâta sinceritate pe capul tău:)...
    îţi doresc să ai parte de un 8 martie plin de daruri şi bucurii alături de cei dragi!:)...

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Ryanna, ma emotionezi...esti primul meu cititor si nu stiu ce sa spun....nu ma asteptam sa cunosc pe cineva atat de dragut.Multumesc.
    Un 8 Martie minunat si la tine impreuna cu cei dragi! Tocmai voiam sa adaug un comentariu la tine pe blog:P O fac imediat.

    RăspundețiȘtergere
  3. PS: despre actori cred ca se pot scrie multe. am visat si inca vizez sa fiu si eu actrita...dar mi-e teama cred, de acea nefericire de care vorbesti, inerenta confundarii cu personajul. deocamdata ma ascund in bloguri, in visare si....in ceilalti

    RăspundețiȘtergere