joi, 30 iunie 2011

Dansul fluturilor albastri (episodul 70)


Il afla pe Mihai pe plaja, plimbandu-se aproape singur sub soarele arzator,la ora cand birturile si restaurantele erau pline, cand muzici si mirosuri ciudate se amestecau cu briza usoara si cu zgomotul ritmic al marii.
Il ajunse din urma si il striga pe nume.
Barbatul pe care il afla intors spre ea era… pur si simplu era, il simtea parca in sangele ei, parca era al ei si fusese destinat sa vina dupa ea pe un tarm indepartat de la marginea lumii. Simti un nod in gat, vazand cum I se jucau razele in suvitele rebele cu tenta argintie. Avea obrazul usor neras, ceea ce ii dadea un aer mai matur, intre sprancene o cuta adanca si in ochi- expresia cea mai trista si mai obosita pe care o vazuse la cineva vreodata. Parca  imbatranise cu cativa ani. Era diferit de omul pe care il avusese alaturi de ea cu o jumatate de ora inainte. Ramase muta inaintea lui, intr-un fel de admiratie nedumerita. Realiza in acelasi timp cat de mult se instrainasera unul de celalalt, in acesti ani.
O privi o vreme, analizand-o la randul lui cu un zambet stins.
-Selena…zise, nestiind cum sa rupa tacerea. Hai sa ne plimbam putin.
-Ok, sopti ea, si mersera alaturi o vreme, privind in jos absent, constient fiecare de fiinta celuilalt si de faptul ca aveau multe sa isi spuna.
-Mihai…zise ea deodata. Te rog…te rog sa ma ierti.
-Ah, nu ai de ce, draga mea. Privirea lui trecea prin ea, se pierdea in departarile albastrii. Nu e niciun motiv pentru care sa-ti para rau sau sa te simti vinovata, repet. Asa e inima umana. Asa e viata. Uneori iubim pe cineva…ne credem atat de indragostiti incat ni se pare ca inima ni se rupe inauntru si ca nu mai poate exista fericire decat cu persoana respectiva. Ne facem atatea iluzii, si ne e atat de frica, si asteptam atat, investim atata energie, atata emotie si ne pierdem in atatea visuri…Pentru ca in final, sa realizam ca de fapt …totul era fum…totul era in mintea noastra, in aspiratia noastra spre …fericire…Acest…cuvant, atat de….acest atat de cuvant. Facu o pauza , apoi continua: si ne trezim intr-o buna zi ca marea nu ne mai spune nimic, ca e doar nisip, apa si cer. Nu-I mai vedem nici vraja nici poezia, fiindca vraja si poezia nu mai sunt in inimile noastre. Fiindca intre timp, inimile noastre s-au umplut cu praf. Si ne trezim ca ne e frig. Ca este frig si acolo in adanc in inimile noastre.
Da. Avea dreptate. Era parca ecoul gandurilor ei. Insa ceva in ea parca se revolta si simti nevoia sa ii banalizeze spusele:
- Mihai draga, ai putea macar o data…macar acum, sa nu mai monologhezi? Sa nu mai…sa nu mai fii atat de actor? Macar o singura data, ai putea sa nu ma mai tratezi ca si cum tu ai fi pe scena iar eu-un simplu spectator asistand la spectacol?
Isi dadu seama ca exagera, si totusi acela era sentimentul surd, ca el orice –ar fi facut si oriunde ar fi fost, ramanea mereu actor.Iar ea era publicul lui.
-Mihai, eu…as vrea macar o singura data sa nu-mi mai vorbesti ca din carti, ca si cum ti-ai spune o replica. Macar o singura data,  te –as vrea aici langa mine, as vrea sa simt ca stau de vorba cu Mihai –omul. Lasa actorul acolo, pe scena unde apartine…Fii TU aici, cu mine, fii prezent, arata-mi ca esti cu mine, ca iti pasa cu adevarat, macar de aceasta unica data!
Il surprinse ca o priveste cu atentie maxima. Nu se asteptase la replica ei dura.
-Macar o singura data, repeta ea. Da, ai dreptate in tot ceea ce-mi spui. Ne-am instrainat…in fond, nu ne-am cunoscut niciodata prea bine. Nu am avut cand. Ne-a fost poate amandurora teama sau ne-au despartit altii…Insa ceea ce am simtit acolo, la tine acasa, iti mai amintesti? Si apoi la mare….pentru mine totul a fost real, a fost atat de viu si de frumos…Rosi, isi lasa privirea in jos. Te-am iubit. Intr-adevar, foarte mult a fost inchipuire, iluzie, fantezie…te-am reconstruit din tot felul de interviuri pe care le-ai dat si din informatiile gasite prin presa…am incercat sa te patrund, sa te inteleg vazandu-ti piesele, filmele…cred ca nu exista poza de-a ta pe care sa nu o am in calculator…Toate astea, trebuie sa insemne ceva, nu? Ceva a fost, ceva este, Mihai. Ti-am dedicate o carte , nu am incetat o clipa sa ma gandesc la tine, in tot acest timp…
Mi-e foarte greu, pentru ca esti atat de …complex, ai intrupat atat de multe personaje incat uneori m-am intrebat si eu daca stiu cu adevarat cine esti…Daca te voi putea intelege vreodata. Dar stii, Mihai, eu…mi-as dori sa incerc. Daca si tu vrei. Daca esti dispus, daca si pentru tine…a existat vreodata un sambure de realitate in toata aceasta…fantezie a amandurora. Eu aspirand spre celebritate, iar tu aspirand spre…normalitate.
Mihai o privea in tacere, cu mici lumini aurii jucandu-I in ochii de abanos.
-Inteleg ca poate uneori nu reusesti sa deosebesti fictiunea de realitate…si..mai inteleg ca traind atat de mult in lumea ta, iti e teama de realitatea dura, de dezamagirile si de suferinta pe care le-ai putea experimenta in lumea reala, nu pe scena. Insa stii…eu cred ca viata ne-a fost data sa o traim, nu sa fugim de ea, nu sa ne refugiem intr-un spatiu care o mimetizeaza si o cosmetizeaza. Intr-un fel, mi se pare ca prin intermediul teatrului..iarta-ma daca te judec prea rau, insa uneori am impresia ca prin intermediul teatrului tu fugi de realitate. Si nu inteleg de ce. Viata este frumoasa. Da, exista suferinta, si singuratate si frici si atatea greutati. Insa in fond viata e tot ceea ce ni s-a dat si numai pe ea o avem ca s-o traim.Aici si acum- clipa aceasta de acum, e tot ce avem. Tu Mihai, ar trebui sa inveti sa traiesti. Sa iubesti de-a devaratelea, nu numai in teatru si in filme. Ar trebui sa inveti sa te exprimi in cuvinte normale, sa razi, sa ma tii de mana, si…in general, sa fii mai uman, sa nu mai fii atat de …indepartat, de filozof si de…ideal, in lumea ta. Daca vrei sa inveti sa traiesti, sa iubesti, eu sunt aici, Mihai, si…va trebui sa ma lasi sa te ajut…sa te ghidez eu poate, cu putina mea experienta. La randul meu am fost o fricoasa, recunosc. Nici eu nu am invatat mare lucru…poate aceasta este ocazia mea. Poate asta e sansa noastra a amandurora, Mihai: dincolo de ceea ce realizam in viata profesionala, sa invatam sa traim. Dincolo de carierele noastre, sa invatam sa ne iubim…sa ne fim alaturi…sa invatam unul de la celalalt…Cine stie, poate ca iubirea se invata. Poate e o lectie pe care trebuie sa ne-o asumam treptat, incetul cu incetul, in fiecare zi.
Stii…bietul, minunatul Mircea…m-a invatat multe. De la el poate am invatat toate astea. Am invatat ca nu sunt Lorelei…ca sunt Selena. Ca vreau sa ma cunosc si  sa traiesc aceasta viata fiind doar Selena si atat.
Nu stia nici ea de unde tasnise tot acel suvoi de ganduri. Dar era ca si cum niciodata nu vorbise mai bine si mai adevarat.
Trase adanc aer in piept, si cand il privi pe Mihai, vazu ca I se inseninase chipul. Tot soarele cerului si al marii I se stransese in par si in ochi. Fara un cuvant, o trase la piept si isi apasa gura puternic pe a ei. Apoi ii sopti:
-Eu nu o vreau pe Lorelei…n-am vrut-o niciodata. O vreau pe Selena.
Ea il privi cu ochii mariti, insa vazu fericirea in ai lui, si intelese ca totul avea sa fie bine. Si parca lumea se insenina brusc, iar intregul cer se rasfanse asupra lor, in mii de curcubee pline de lumina.Mihai o lua pe sus si incepu sa o invarteasca prin aer, speriind  pescarusii…
Buzele lor se cautara, se recunoscura si dupa atata timp pierdut…in sfarsit, se iubira.
Da, viata pare a fi un joc capricios de fluturi albastri.
Dar  sa avem incredere :dupa atata suferinta si ratacire in, pana la urma cineva de sus se indura de noi si ne daruieste fericirea; iar aceasta fericire e ceva atat de minunat, de firesc in viata noastra, incat sterge cu buretele ca si cum n-ar fi fost tot amarul suferintei, al fricilor, al nesigurantei si a tot ceea ce tine de orbecairea la care adesea suntem nevoiti. Sunt convinsa ca fiecare dintre noi trebuie sa aiba curaj sa cheme in viata sa fericirea...

SFARSIT




PS:Iar Visatorul?? Ce s-a mai intamplat cu el?
    De ceva vreme, blogul sau a fost inchis…se pare ca a intreprins o calatorie lunga, in lumea visurilor lui…Poate ca si-a gasit tovarasul care sa-l insoteasca in peregrinari, astfel incat sa nu mai aiba nevoie de niciun blog.

Dansul fluturilor albastri (episodul 69)


Se ghemui sub cearsaf. Se simtea extrem de obosita, vlaguita fizic si sufleteste. Ar fi vrut sa doarma, sa uite de toate, sa fie singura si linistita…
Ar fi vrut foarte mult sa se inteleaga, insa inima ei era o furtuna si in zadar ar fi incercat sa intrezareasca vreun gand clar.
Statu astfel o jumatate de ora, intr-un fel de letargie. Apoi auzi pendula batand ora unu. Pranzul. Afara zgomote ca de grup de turisti proaspat intorsi dintr-o drumetie, veseli si lihniti de foame. Acela era sunetul vietii, al voiosiei.Oameni lipsiti de griji, oameni care nu-si complicau viata inutil. Oameni care stiau sa traiasca.
Ii veni in minte perioada cat fusese prietena cu Mircea. Era aproape singura vreme din viata ei cand fusese ...fericita, lipsita de griji. Cand isi permisese sa rada fara a se simti vinovata, fara sa faca sa sufere pe nimeni. Mircea ii fusese alaturi mereu, ii suportase depresia, lacrimile, toanele, capriciile. Abia acum realiza cat de mult o iubea. Atat de mult, incat se sacrificase pe sine pentru fericirea ei. Cat de mult poate sa iubeasca oare cineva? Si ea, stia ea oare ce era cu adevarat dragostea? Se crezuse indragostita…scrisese doua sute de pagini despre o Lorelei indragostita…insa nu fusese oare totul o simpla fantezie? Oare nu cumva sfarsitul romanului, faptul ca Lorelei pleca in lume si dragul ei actor ramanea pietrificat in lumea teatrului…oare nu cumva era acesta singurul  final posibil? De multe ori , mai ales la sugestiile unor cititori, ar fi vrut sa il modifice, astfel incat totul sa se incheie cu happy-end iar cei doi sa ramana impreuna. Dar oare nu era acesta finalul pe care si-l dorea in fond? Oare fata obisnuita si steaua teatrului romanesc, nu erau destinati sa ramana pe veci separati….? Insa ii veni in minte chipul lui Mihai, vorbele sale…Ii spusese c ao iubeste, dar ii aratase, oare?
Sari din pat. Se imbraca in graba , cuprinsa de un neastampar, de o graba ciudata. Dadu cu ochii de telefonul mobil. Si dintr-odata chipul lui Mircea ii rasari atat de viu in minte,ca si cum s-ar fi despartit abia de cateva clipe. Nu mai stia nimic de el de atata vreme, fusese asa o ingrata! Cum putuse sa lase atata timp sa se scurga, fara sa-I dea macar un telefon!!!
Infrigurata, Selena ii forma numarul rugandu-se sa raspunda. Ce daca era in Grecia, avea sa-I spuna…sa-l intrebe…oare chiar o iubea cu adevarat, atat atat de mult incat sa se sacrifice pe sine pentru ea?
Suna de cateva ori. Nerabdatoare, Selena se invartea in jurul mesei, intrebandu-se daca era buna conexiunea si daca  avea sa-I raspunda odata.
Intr-un final, ii auzi vocea , destul de slab.
-Mircea,  Mircea? Buna, sunt…Selena. Iti mai amintesti de mine? Ce mai faci, esti bine? turui ea dintr-o rasuflare.
-Sel…Selena?? Ce surpriza, exclama vocea lui fara a parea insa deloc surprins. Ce mai faci Selena? Tot prin Grecia?
-Da…Ah, Mircea, de cand voiam sa vorbesc cu tine. Nu mai aveam nicio veste, nu mai stiam nimic… Ce mai faci, cum mai e viata ta, cum te mai simti? ?
-Vrei sa spui…dupa despartirea de tine? Sau mai bine-zis: dupa ce mi-ai dat papucii? Ce sa fac, draga mea….imi continui viata, ce altceva as putea sa fac.
Selena isi musca buzele si stranse telefonul mai tare.
-Ah, Mircea….stii…eu…ma intrebam doar….dacca esti bine, si…
-Tot in Grecia esti, Sel? Parca te aud slab.
-Da, tot.
-Aha. A venit Mihai pe acolo? A ajuns?
Pauza. Selena fu aproape socata sa-I auda numele in gura lui Mircea.
-Aaaa…pai…de fapt a venit chiar azi dimineata. Mircea, trebuia sa imi spui ca urma sa te duci la el!!Nu te-as fi lasat..
-Draga Selena, am vrut doar sa te stiu fericita, atata tot. Din ziua in care te-am cunoscut asta a fost mereu preocuparea mea, nu stiu nici eu de ce, bucurie sau blestem se pare ca asa mi-a fost mie dat. Sa ma preocup pentru tine. Sa am grija de tine, sa-ti fie bine chiar daca te-am dat pe mainile altuia…In care oricum am incredere. Mihai e un baiat bun, te iubeste – sper sa fiti fericiti. Ma scuzi acum Selena..
-Mircea!striga ea. Nu nu, te rog, nu inchide! Nu inca…eu..am timp, eu….Mircea! Eu….stii, …voiam sa iti multumesc pentru tot ce ai facut pentru mine, eu…Insa…poate ca…mi-ar fi placut, as fi vrut sa incerc…
-Selena, ce tot spui , nu inteleg nimic. Poti vorbi putin mai tare, te rog? Se aude cam prost.
-Mircea draga, eu voiam…sa te intreb daca…daca nu cumva noi doi …am mai putea avea vreo sansa. Adica stii…s-o luam de la inceput…Acum ca am realizat in sfarsit tot ceea ce simti pentru mine…Siroaie de lacrimi incepura sa ii curga pe obraji. Acum ca stiu  si inteleg prin ce chin ai trecut alaturi de mine…
- Ce vorbesti draga mea, oare poti tu sa realizezi, cat ai insemnat pentru mine si cat am indurat sa te vad langa mine dar sa te stiu mereu a altuia?
-Mircea!Mircea, de ce vorbesti la trecut? Nu, nu trebuie…totul se poate repara, totul…
-Stii vorba aceea Selena, cioburile se pot lipi, insa crapaturile raman mereu.
-Nu, nu, te rog nu spune asa…Sunt convinsa ca noi doi meritam inca o sansa, Mircea, imi esti prea drag, nu te pot lasa sa pleci asa, te rog!!Incepuse sa planga de-a binelea, prabusita pe un scaun, cu coatele pe masa dura de lemn.
- Nu stiu, Selena. Eu nu te inteleg, in fond. Il iubesti pe Mihai, ai tanjit atata dupa el incat i-ai dedicat pana si un roman, iar acum cand il ai cand este in sfarsit al tau fara putinta de tagada ii intorci spatele si alergi la mine?Sa ma ierti, insa un astfel de fel de a simti eu nu il inteleg. In fond, cred ca nu te inteleg. Eu unul cand am iubit, am iubit pana la capat, nu am sovait, nu m-am indoit, nu am dat inapoi, nu am tradat. Am stiut limpede ceea ce simt si pentru ce merita sa lupt.  Poate ca acelasi lucru trebuie s ail faci sit u, draga mea. Invata sa-ti clarifici sentimentele, nu mai fi atat de impulsive, altfel vei strica totul ca si prima data.
-Mircea…sopti ea, uluita de profunzimea cuvintelor sale.
-Nu iti pot accepta oferta, Selena. Nu vreau sa traiesti in dubiu alaturi de mine. Dupa cum ti-am spus, poate nu-ti dai seama dar din cartea ta reiese clar: inima ta e a lui Mihai. Lui i-ai dedicate-o, nu mie. In timp ce te plimbai sit e distrait prin Bucuresti cu mine, ii scriai lui. De fapt, cartea asta ai facut-o pentru el.
-Mircea, nu-I adevarat, te rog nu fi asa de crud, nu ma face sa ma simt mai prost decat ma simt deja…Stiu ca am gresit atat, dare u chiar tin la tine! hohoti ea.
El isi mai imblanzi glasul.
-Bine, iarta-ma, poate exagerez. Stiu ca tii la mine…desi nu se compara cu ceea ce simti pentru Mihai. Si stiu ca nu e vina ta, daca am putea controla ceea ce simtim …Eheeei…Cum ar mai fi oare viata noastra, sa ne programam de cine sa ne indragostim…Eu n-am avut oricum nicio sansa cu tine niciodata, am fost orb si am vrut sa ma pacalesc pe mine. Dar am stiut mereu ca sunt pe locul al doilea. Iarta-ma Sel, daca ti-am creat confuzie in suflet astfel incat acum nu mai stii nici tu ce simti…Ii vorbea acum bland incetisor ca unui copil. Insa nu vreau sa stea cineva cu mine din mila sau din recunostinta.Am si eu orgoliul meu. In plus nu-ti face griji, viata mea e mai plina ca niciodata. Sunt foarte ocupat cu multe proiecte in televiziune, si stii ce? Am inceput sa petrec mai mult timp cu fiul meu, iar asta ma face sa ma simt minunat.
-Mircea…ii zambi ea cu duiosie.
-Da, vreau sa imi iau mai in serios rolul de tata, altfel copilul meu va creste si am va cunoaste mai mult de pe ecranul telvizorului si nu vreau asta. Vreau sa fiu macar un tata bun.
-Esti, esti un tata si un om minunat, dragul meu, rosti ea din nou printre lacrimi. Esti prea bun poate, nici nu stiu ce femeie te-ar merita…Nici nu stiu daca exista pe lume cineva atat de bun pentru tine, insa ti-o doresc cu tot sufletul…
-Iti multumesc, draga mea. Si te rog, invata sa fii fericita, ok? Esti o romantica, o visatoare, atrasa de poezie si de o lume fantastica, ireala. Mihai reprezinta toate astea.De aceea   visezi la el precum Catalina la Luceafar…si poate e bine si frumos asa. El e Luceafarul tau, Selena, si acum ai din nou ocazia de a-I fi alaturi. Nu da cu piciorul, asa cum ai facut prima data. Lasa nesiguranta la o parte, da-ti voie sa traiesti, draga mea. Nu te mai autoflagela. Intr-un fel sau altul, ai fost mereu nefericita, mereu ai facut alegeri care te-au nemultumit, si in munca si in dragoste. Cand ti se ofera sansa la fericire (care oricum e rara), ai tendinta sa ii dai cu piciorul dintr-un ciudat si masochist sentiment al datoriei, asa cum faci acum sunandu-ma si propunandu-mi o impacare. Sper sa intelegi ca nu ai fata de mine nicio datorie, tot ce am facut pentru tine a fost alegerea mea, nu mi-ai cerut niciodata nimic. Asa ca acum, astazi, fii macar o data in viata realista si fa alegerea cea buna, nu mai fugi de dragoste…Caci dragostea este tot ceea ce iti lipseste. Fii egoista- alege fericirea. Astfel, stiindu-te fericita voi fi si eu multumit, voi fi impacat.
Ramasera amandoi tacuti o vreme. In telefon se auzea un fel de bazait sacadat.
-Mircea, imi pare asa de rau ca te-am ranit…El nu-I raspunse.
-Noi…vom mai fi vreodata prieteni?
-Nu stiu, Sel. Acum nu. Cine stie, poate peste vreo cativa ani…peste o vreme. Sa te vad mai intai fericita, implinita…
-Mircea…ingerul meu pazitor….
Dupa convorbirea cu Mircea, ramase o vreme atarnand de spatarul scaunului, gandindu-se. Avea dreptate. In viata trebuia sa aleaga fericirea. Trebuia sa-si dea  voie in sfarsit sa fie fericita. Oricate riscuri si renuntari ar implica….macar o data avea sa fie fericita.

Dansul fluturilor albastri (episodul 69)


Cand isi reveni, in jurul ei era semiintuneric. Vazu storurile trase si cu greu isi recunoscu propria camera de la pensiune. O durea capul si simtea o apasare pe piept. Incerca cu greu sa se ridice. Trebui sa faca un effort supraomenesc. Ce I se intamplase? Incerca sa-si aminteasca, iar imaginile ii vuiau prin minte ca niste piese de puzzle aruncate alandala.
I se paru ca distinge o silueta miscandu-se catre ea. Un moment I se facu frica, insa ii auzi glasul soptit si furtuna din ea se potoli ca prin farmec.
-Selen…
De emotie nu putu sa rosteasca niciun sunet. Statea pur si simplu si se uita la el cu ochi lucitori prin semiintuneric.Cu nesfarsita blandete, el se apropie si se aseza pe marginea patului. Vorbind incet ca sa nu o sperie, o intreba cu tremur in glas, ingrijorat si emotionat:
-Selen…te-ai trezit? Te simti mai bine? Ce e cu tine?
Ea simti ca inima i-o ia razna si facu un efort supraomenesc sa balbaie ceva, insa nu-I veni altceva pe buze decat numele lui, care ii umplea inima.
-Mihai…Mihai….
O podidi plansul acolo, in fata lui. Lacrimi mari ii curgeau pe obraji si incepu sa sughite ca un copil mic. Se  simtea fericita si nefericita, in piept avea o greutate de plumb si totusi parca i-ar fi venit sa zboare, neajutorata ca un copil si totusi…El era acolo. El era acolo!!
Vazand ca plange, o lua imediat in brate, soptindu-I fierbinte:
-Iubita mea, inima mea, nu plange, gata gata, nu plange, sunt aici.Sunt aici si n-o sa te mai parasesc niciodata. O saruta pe crestet strangand-o cu dragoste la piept, continuand sa-I murmure: niciodata niciodata nu te voi mai parasi, cate zile imi va fid at de la Dumnezeu. Deja am pierdut atat de mult timp…Ea incepu sa planga si mai tare, hohotele zguduindu-I pieptul, si nu mai stia daca erau hohote de plans sau de un ras isteric si eliberator.
El ii lua chipul in maini, ii sorbi lacrimile cu buzele.
-Niciodata, ma auzi Selen, niciodata, niciodata…Vei fi mereu a mea, in pofida vointei tale, chiar daca vei fugi in toata lumea asta, o sa te urmaresc, o sa te prind si o sa te fac a mea…Vei fi numai a mea, mereu mereu…Vei fi pentru mine…Lorelei…
Continua sa o tina strans langa inima lui, timp in care ea abia reusi sa ingaime cateva sunete dezarticulate. Cand se mai linisti, o cerceta atent incercand sa-I citeasca pe chip starile interioare.
  -Selen…te-ai linistit? Ea aproba din cap nesigura.
- Vrei sa mananci ceva?
Ea scutura din cap. Mancarea era ultimul lucru la care s-ar fi putut gandi in acele momente. Reusi sa articuleze cateva cuvinte, nerecunoscandu-si insa vocea ragusita:
-Cum…cum m-ai gasit? Si ce s-a intamplat…am…mi-a venit rau pe plaja?
-Da, ai lesinat. Noroc ca eram acolo…zambi el. Cred ca peste tot pe unde te duci, ai nevoie de cineva care sa te prinda atunci cand cazi…zise el pe un ton pe jumatate serios. Si sa nu-ti mai dea drumul. O mangaie tandru pe par. Ti-ai revenit? Ii mai sterse o lacrima ce I se rostogolea pe obraz. Emotiile ce o coplesisera in ultimile zile  fusesera prea puternice. Simtea ca inca nu plansese suficient, inca nu exteriorizase indeajuns incarcatura dinauntrul ei.
-Bine, dar…cum…cum m-ai gasit? Cum de esti aici? Ti-am citit e-mailurile, abia acum… ii spuse fara legatura.
-Mircea mi-a spus unde esti. De fapt, m-a ajutat sa te gasesc. L-a sunat pe editorul tau si astfel ti-a aflat destinatia…exotica unde te-ai ascuns, zambi el.
Mircea?????
-A venit la mine, cu vreo saptamana in urma. M-a uimit foarte tare pentru ca nu mai vorbisem de multa vreme.
Ii vazu expresia socata si ii lua mainile in ale sale.
-De ce te miri? Te iubeste. Mi-a marturisit-o. Tine la tine foarte mult si vrea sa fii fericita.
Lacrimi mari incepura sa se rostogoleasca iar pe obrajii Selenei. Mircea….Abia acum intelegea cat de mult o iubea. Atat de mult incat isi sacrificase orgoliul si sentimentele ca sa bata la usa lui Mihai…
-Mi-a povestit tot, continua el. Cum a incercat sa iti fie alaturi sis a te faca fericita dar cum o umbra era mereu intre voi. Intr-un tarziu si-a dat seama, se pare…ca eram chiar eu. Apoi ti-a citit romanul, si a inteles pe deplin. S-a gandit ca decat sa fie trei oameni nefericiti, mai bine  unul singur. Si asa a venit la mine. Mi-a adus romanul tau. Minunatul, incredibilul tau roman..sopti el si ii duse mana la buze.
Selena il privea, ii vedea toata dragostea din ochi si parca nu putea sa creada ca totul era aievea…ca el era acolo, invaluind-o in imbratisarea lui calda si protectoare…si ca undeva un om suferea pentru ca ea sa fie fericita.
-Nu e drept, isi rosti ea gandul cu voce tare.Nu e drept ca cineva sa sufere pentru ca eu sa fiu fericita…Am fost o ticaloasa cu Mircea. Ar fi trebuit…Ar fi trebuit sa-l las in pace. Stii, dupa…dupa tine, el m-a readus oarecum la viata. M-a protejat, mi-a fost alaturi in fiecare secunda, m-a ajutat enorm, si cu bani si cu tot…M-a …M-a…O podidi din nou plansul. A fost singurul caruia i-a pasat, realiza ea dintr-odata.
Mihai ii tinea mainile strans.
-Cred ca nu-I voi fi niciodata indeajuns de recunoscator si de indatorat, zise el incet. Pentru ca a avut grija de tine atata vreme..pentru ca…te-a iubit. Si te iubeste.
Selena il privi repede. Parca incepea sa se faca putina lumina in ceata care ii invaluia mintea. Mircea!Mircea!! Il privi brusc pe omul din fata ei. Brusc I se paru strain, parca nu apartinea acolo, in viata ei.
Incerca sa se ridice in sezut. Isi sterse  urmele de lacrimi.
Mihai slabi stransoarea mainilor si o privi atent, cu acea obisnuita expresie indescifrabila. Parca analiza ceva, in interiorul sau, si simultan urmarea toate reactiile Selenei.
-Mihai..il intreba ea cu ton schimbat. De ce…de ce nu ai incercat sa ma gasesti, in tot acest timp?
El scoase un oftat prelung , ii lasa mainile si se rezema de perete fara sa o priveasca.
-De ce? Ai spus ca mi-ai citit e-mailurile. Tu ai fost cea care a renuntat la curs. Am crezut…am crezut ca pur si simplu ai vrut sa pleci. O privi cu un fel de resemnare in glas: de unde sa stiu ce este in inima ta. De unde sa stiu…in fond, zise el ca pentru sine, nici acum nu stiu si nu sunt pe deplin lamurit. In roman afirmi ca esti indragostita de actorul tau, insa…nu pot sti, nu-I asa, ca asta este intr-adevar realitatea. Am crezut ca fuga ta continua de mine imi confirma banuiala ca tii la mine. Ca ti-e teama de mine tocmai pentru ca ti-e teama de dragoste sau de suferinta. Ea se incorda la vorbele lui.
-Da, dupace te-am vazut asistand mereu la spectacolele mele, m-am gandit ca o parte din tine isi  doreste foarte mult sa …ma iubeste foarte mult. Iar o alta parte este speriata , nu are curaj. O da, am incercat in toate felurile sa te gasesc. Insa nu stiam nimic despre tine- Emilian nu a vrut sa-mi dea nicio informatie invocand pretextul confidentialitatii, desi cred ca era altceva la mijloc. O vazu strambandu-se si intelese. Probabil ti-a facut avansuri si el insa l-ai respins. Se pare ca vrajesti pe toti barbatii care-ti ies in cale, zise cu un zambet amarui. Tot ce aveam era acea adresa a ta de e-mail, pe care se pare ca ai verificat-o abia de curand… Cred ca toate mesajele mele ar fi trebuit sa te convinga? Apoi, nu aveam habar ca tu si Mircea ajunseserati prieteni, altfel mi-as fi calcat pe mandrie si m-as fi dus imediat la el.
Soarta sau inima lui mare l-a facut sa vina el la mine…Si citindu-ti romanul, mi-ai confirmat ca ma iubesti. Cel putin , eu asta am inteles. Insa acum…zise privind-o. Acum ca ai aflat de gestul lui Mircea…
Selena isi astupa urechile si inchise ochii strans.
-Nu mai vreau, nu mai vreau suferinta, striga ea. Nu mai vreau sa mai sufar! Vreau…pur si simplu m-am saturat, vreau sa fiu fericita!!Si nu vreau sa mai fac pe nimeni sa sufere din cauza mea!!Nu e drept, nu e drept!!
Mihai o stranse iar repede la piept, depunandu-I sarutari pe obraji si leganand-o incet ca pe un copil.
-Draga mea, iubirea mea…dar sta in puterile tale. Fericirea este in mainile tale, nu vezi? Depinde numai de tine. Eu si Mircea te iubim…Selena tresari. O iubea? Mihai o iubea?
-Eu si Mircea suntem la picioarele tale. Te-am asteptat atat de mult , amandoi…Il inteleg , bietul nefericit.Il inteleg perfect, si trebuie sa recunosc ca este de o mie de ori mai bun decat mine- ti-a fost alaturi la greu, a avut grija de tine, te-a facut sa te simti ca o printesa, cred ca s-ar fi casatorit cu tine daca l-ai fi lasat…
Selenei I se franse inima. Bietul Mircea…I se facu foarte dor de el si se gandi cu groaza si cu dezgust la cat fusese de ticaloasa si de egoista cu el.
Mihai parea ca ii citeste toate gandurile.
-Nu, nu te invinovati astfel, draga mea. Ai incercat si tu sa-l faci fericit, insa nu s-a putut. Sau nu ai simtit la momentul respective.Inima ta era, cred…in alta parte, rosti el cu retinere.
-Insa esti libera, adauga. Esti absolut libera sa alegi, draga Selen. Da, te iubesc. De foarte multa vreme, poate chiar dinainte de a te cunoaste. Sufletul meu te-a asteptat…continua el de parca ar fi vorbit mai degraba cu el insusi. Inima mea te-a intuit, undeva in adancuri stiam ca vei veni…Mi-as fi dorit poate sa nu fie atat de complicat, insa viata e uneori mai complicata decat cartile sau filmele, nu-I asa? Viata e…
Se ridica incet de pe marginea patului si masura un timp camera in lung si-n lat, dus pe ganduri, cu fruntea aplecata. Apoi deodata paru ca se insufleteste:
-Draga Selena, sper ca te simti mai bine acum. Ii privy cearcanele, urmele de lacrimi si parul ravasit.
-Intr-un fel, imi pare nespus de rau ca am venit sa te tulbur…sa-ti tulbur refugiul si linistea. Poate era mai bine…dar se intrerupse. Imi pare rau si ca ai lesinat sit e-am facut sa plangi. Se pare ca iti provoc intotdeauna…reactii adverse.
Isi lua haina si adauga:
-Ma duc sa ma plimb putin, draga mea. Vrei sa vii, sau…
-O sa mai stau putin, zise ea repede ferindu-si privirea. El o saluta atunci tacut si auzi zgomotul usii care I se inchidea incetisor in urma.

Dansul fluturilor albastri (episodul 68)


Zorile isi revarsau potirele de lumina peste camera micuta a Selenei. Il rugase inadins pe proprietar- un grec mandru si corpolent insa bun ca painea calda-sa ii ofere cea mai modesta camera. Astfel putea fi linistita ca isi permite sa locuiasca acolo cat de mult timp si-ar fi dorit…
 Selena se trezi si ca de obicei, in primele clipe nu-si dadu seama cine este si unde se afla. Isi petrecuse ziua precedent si jumatate din  noapte cu e-mailurile ...Apoi cazuse intr- un somn profund si fara vise. Insa deodata isi aminti. Ca un vartej ametitor, viata ei, Mihai, teatrul, Lorelei, fuga, fugile de fapt, Mircea, si iar Mihai…e-mailurile lui…Dumnezeule. Asadar el fusese acolo tot timpul. Nu o tradase, nu o parasise niciun pas. Zecile, poate sutele de e-mailuri insotisera acei doi ani…de suferinte si frici si cautari si disperare…doi ani irositi, doi ani blestemati, doi ani in care se consumase stupid…In care avusese ganduri de sinucidere in momente de cea mai neagra disperare. Doi ani in care crezuse ca viata ei e vana, doi ani in care imbatranise si facuse riduri pe inima.
   Se dadu jos din pat, isi bau in graba cafeaua cu lapte.
O nevoie , o graba o impingea parca sa faca lucrurile fara voia ei. O nevoie de a iesi afara, la soare, la aer.
Se imbraca rapid si iesi. Directia: da, Marea. Numai ea va sti sa-I limpezeasca gandurile.
Era o zi splendida. Marea I se ivi in toata splendoarea si puritatea –I neasemuit de albastra. Selena inspira pana nu mai putu mirosul usor sarat, care-I patrundea pana in suflet si o ajuta sa-si clarifice gandurile.
  Se plimba catva timp pe plaja, admirand splendoarea valurilor molcome, alintandu-si picioarele cu nisipul fin si privind in departarea argintie care se contopea cu cerul. Intalnea uneori cativa turisti, tolaniti la plaja sau cautand ca si ea, scoici ciudate ori te miri ce. Insa nu-I vedea, nu vedea nimic decat intindereaalbastra si…propriile ganduri. Ii reveneau mereu in minte cuvintele lui…Cu cata tandrete scria uneori…s-ar fi zis ca…rosi la gandul ca da, s-ar fi zis…adica un cititor din afara, obiectiv, ar fi zis poate ca acelea erau asa un fel de scrisori…de dragoste….Chicoti in sine si brusc isi dadu seama ca nu o mai facuse de foarte mult timp. Sa stea asa, sa isi zambeasca siesi. El o facuse sa zambeasca, prin tot ceea ce-I scrisese. Inca nu-I venea sa creada, inca I se parea ca viseaza, ca traieste in paginile unui roman care nu era al ei…
Tot plimbandu-se pe plaja cu privirea in larg, zari deodata la orizont o pata neagra miscatoare.Apoi doua. Apareau, dispareau ritmic in mare. Curioasa, Selena isi incorda privirea, si nu mica ii fu mirarea cand isi dadu seama: erau delfini!! Ce frumosi erau! Pareau veseli si pusi pe sotii: se iveau deasupra apei orizontului, gratioase forme desenate parca pe o panza de un pictor, apoi se arcuiau si se  ascundeau privirilor; si apoi iar, pan ace strabatura intreg orizontul, intr-un spectacol unic. Selena daduse alarma, strigand si gesticuland cu mana spre larg, astfel ca o intreaga armata de curiosi se zgaiau acum extaziati in directia aratata de ea.Urmarira emotionati dansul elegantelor mamifere iar la final, aplaudara toti intr-o cascada de veselie. Le inseninasera ziua. O doamna –probabil englezoaica- se apropie de ea si ii stranse mana calduros:
-Thank you very much, Miss! You enlighted my day!
-Ohhh…you’re welcome, ii raspunse ea rosind.
-Did you know that dolphins bring luck? Continua vesela doamna. They are a sign of luck, to whom sees them first. So, you must be a very lucky young woman.
Selena ii multumi si se bucura si mai mult de aceasta predictie. Da, intr-adevar simtea si ea ca norocul incepea sa vina pe strada vietii ei…Ori poate era doar efectul binefacator al marii. Era parca sursa ei de energie, locul de unde isi tragea puterile, energiile. Marea era se vede locul care-I purta noroc, isi spuse ea rosind la amintirea a tot ce se intamplase cand fusese ultima data pe meleagurile altei mari, intr-un alt taram dintr-o alta lume parca….
  Isi continua plimbarea , insufletita, scrutand in continuare departarea albastra, in speranta ca va da din nou peste noii si minunatii ei prieteni. Se hotari sa participe si ea curand la acele excursii organizate pe vaporase- cine stie, poate va avea norocul sad ea iarasi peste delfini in larg, si va avea ocazia sa ii vada mai indeaproape. Un fior de incantare si simultan de nostalgie ii stranse inima. Si-ar fi dorit atat de mult sa mai impartaseasca acea experienta cu cineva…cu cineva drag…si ca la comanda ii aparu in minte El
  Lovitura fu atat de neasteptata, incat aproape ca o arunca la pamant. Se lovise de un corp strain. Un barbat.
-Ooohhh….watch it!!! I’m sorry!!!...se grabi ea sa exclame. Soarele orbitor ii batea drept in fata, asa ca nu putu sa vada imediat in fata ei decat o silueta masculine, un barbat mai inalt decat ea, imbracat in albastru…I’m really sorry, repeta ea spasita, intrebandu-se cum putea fi atat de cu capul in nori incat sa se loveasca in halul ala de cineva.
  Isi ridica insa privirea spre chipul lui si inima ii statu in loc.
-Tu sa ma ierti….chip de luna, auzi ea ca prin vis vocea joasa , vibranda. Apoi tot ca prin vis: se pare ca suntem destinati sa ne lovim mereu unul de altul…
Apoi totul se intuneca intr-o fractiune de secunda , lumea din jur disparu si o ceata adanca se lasa peste mintea ei.

Dansul fluturilor albastri (episodul 67)


Intr-una din zile, tot rascolind prin  niste fisiere din calculator, descoperi o veche adresa de e-mail pe care o folosea in urma cu cativa ani pentru mesaje primite de la persoane non-grate. Spre exemplu daca cineva pe care nu il simpatiza ii cerea o adresa de e-mail sa ii scrie, i-o dadea pe aceea. Acum ca tot avea mult timp la dispozitie, se gandi sa o deschida. Cine stie cine mi-o fi scris in tot acest timp, sau daca adresa mai e valida, se intreba ea.
Adresa era intr-adevar inca valida, desi intra pe ea cu greu. Erau foarte multe mesaje publicitare, si…Plimbandu-si privirea peste titlurile e-mailurilor cu mai mare atentie, inima I se opri. Crezu ca viseaza si se freca la ochi. I se facu rau.Nu , nu putea fi adevarat, era….era….Un extreme de lung sir de e-mailuri, de-a lungul a vreo doi ani…primite de la cineva care se numea Mihai Bohalteanu.
Selena stinse calculatorul si se aseza pe pat cu ochii inchisi. Desi era liniste in mintea ei se invarteau parca zeci de roiuri de albine. Nu putea fi adevarat, nu era. El? Sa-I scrie El?  Dar cum, si de ce? Si de unde stia adr….Oh, Dumnezeule. Simti ca nu are aer. Simti ca ii fuge pamantul de sub picioare si se invarteste casa cu ea. Da. Ii daduse adresa lui Emilian, la inscrierea la curs. Nu voise sa-I dea adresa pe care o folosea in mod obisnuit si ii daduse adresa aceea ciudata pe care n-o folosea aproape niciodata, de a carei existenta aproape uitase. Si El…ii scrisese…probabil nu putuse sa-I ceara numarul, de moda veche cum era. Ar fi trezi imediat barfe. Si atunci, gasise un pretext oarecare…Oh, Dumnezeule. Dumnezeule, Doamne…..Atata vreme.
Intra iar pe e-mail. Mesajele de la el erau acolo, insiruite constiincios, in ordinea scrierii …Nu era un vis. Nu erau halucinatie. Mesajele erau acolo. Literele cu bold ale numelui sau ii jucau prin fata ochilor. Se duse la primul e-mail primit de la el: Doamne, data de aproape doi ani in urma. Daca statea sa se gandeasca…cam din ziua cand ea nu mai venise la scoala de teatru si televiziune!! Plina de emotie, cu inima undeva in esofag batand ca un fluture nebun, Selena citi:
“Draga Selena,
Sper ca ma ierti pentru ca imi permit sa te contactez pe aceasta cale, insa una mai buna nu am reusit sa gasesc. Mea culpa. Emilian mi-a dat aceasta adresa a ta si mi se pare simpatic si complice sa incerc sa iti scriu astfel, daca nu te superi.Voiam doar sa te intreb: nu mai vii la curs? S-a intamplat ceva? Sper ca esti bine si sper sa te revad curand, in plina forma.
Al tau Mihai”


“Draga Selena,

Au trecut doua saptamani de cand nu ai mai venit. Iarta-ma daca te sacai…insa lucrurile au devenit cam plictisitoare pe aici, fara tine. Nu am reusit sa o inlocuiesc pe Lorelei…Se pare ca acest rol era al tau. Ma tem ca o sa scot o actrita  buna din tine…
Cu drag, al tau profesor de teatru
Mihai”





“Draga Selena,

Am aflat astazi ca nu mai vii deloc…Emilian ne-a anuntat despre nu stiu ce neintelegere…Sa fie adevarat? Parca nu-mi vine sa cred ca renunti atat de usor la Lorelei….in fond, am muncit mult pentru a construi personajul asta. In plus, exista anumite amintiri….de neuitat, care parca nu se pot sterge atat de usor cu buretele.
 Mi-e dor de tine. Mi-e dor de mare.
Sau poate…tu esti marea mea.”
Mihai


Lacrimile incepura sa impaienjeneasca privirea Selenei.O panza de emotii ii cuprinse inima. Doamne, Doamne, de ce, de ce oare…de ce trebuise sa fie asa, de ce?



“Draga mea,
A trecut o luna de cand nu mai stiu nimic de la tine. Este clar: ai vrut sa stergi totul cu buretele. Teatrul, marea, amintirile, tot. Ma intreb ce anume te-a facut sa reactionezi astfel: sunt sigur ca este ceva legat de mine. Sunt sigur ca te-am speriat atunci, la Costinesti.
Nu stiu. Am stat mult si m-am gandit.
Poate pentru tine a fost doar un joc de copii…”

La aceasta fraza, Selena izbucni intr-un hohot de plans.

“…Pentru mine nu a fost. Sunt foarte multe lucruri de zis…eu am trait si am simtit totul cu toata fiinta. Si daca am sovait, a fost pentru ca stiu ce inseamna dragostea. Si amarul ei.
Ii cunosc luminile si umbrele, stiu ce inseamna sa te temi. Si m-am temut, recunosc. M-am temut de tine, de forta cu care inviai in mine sentimente si trairi pe care le credeam de mult ingropate.  Poate de aceea am sovait.
Vei gasi oare puterea sa ma ierti?
Mihai”

Eu? Eu sa te iert?



“Draga mea,

Am inteles ca ori nu-ti controlezi adresa de e-mail, ori …pur si simplu nu vrei sa-mi mai raspunzi si ma lasi sa iti scriu aici la infinit. Mi-ar placea sa imi trimiti un e-mail scurt, in care sa imi spui sa te las in pace. Lasa-ma-n pace, doar atat am nevoie, si nu te mai deranjez.
Insa tu nu-mi scrii niciun cuvant. Ma lasi sa ma sting incet, ca un chibrit neterminat.
Azi am aflat ca voi face un lung turneu….se pare ca va fi in America. Tara promisiunilor, ce ironic nu? Promisiuni ce ma vor indeparta cu totul de povestea noastra…As vrea sa-l pot declina, ca sa am timp mai mult sa dau de tine. Insa mi-e imposibil.
Aproape l-am implorat pe Emilian sa-mi spuna daca are cumva adresa ori numarul tau de telefon, insa mi-a declarat ca aceste informatii despre cursanti sunt strict secrete . Avea o expresie care nu mi-a placut, si inclin sa cred ca ai avut dreptate ca ai plecat. Inca o data te admir pentru ca nu ai vrut sa-ti patezi fiinta si constiinta.
Selena, dar eu oare ce ma fac fara tine?”

E-mailurile urmau apoi pe acelasi ton de strigat mut, descriind tot felul de impresii din turneu, si aratand, mai mult voalat insa totusi cat se poate de clar, cat de dor ii era de ea.


“Uneori, in clipele cand ajung la mare, imi amintesc de noi la Costinesti. De barca noastra cu care am vaslit pe sub luna.
Poate sunt patetic. Dar nu pot descrie in cuvinte…
Imi este dor, atat. Mi-as dori sa fii aici. Mi-as dori sa te tin, sa …Numai tu ai stiut cu adevarat sa ma asculti.Pentru ca erai nevinovata si dezinteresata. Pentru ca nu voiai sa profiti de celebritatea mea. Poate de asta te admiram asa de mult: erai incredibil de tu insati. De autentica. Nu jucai niciun rol. In zilele noastre, ceva atat de simplu si de firesc imi pare aproape de neinchipuit. In lumea mea, totul este masca, totul e joc al aparentelor si al oportunitatilor. Tu ai fost tu, ai renuntat la un curs care poate ti-ar fi adus faima dar care iti semana in suflet desertaciune…Ai renuntat, pentru a ramane tu insati. Te admir atat de mult.
PS: Mi-e dor de tine. De ochii si… buzele tale.”


“As vrea sa depun orice efort pentru  a te gasi. Macar o data, o singura data sa te mai privesc in ochi, sa vad daca ai fost aievea, si sa vad dispretul in ochii tai. Sa vad cum ma urasti. Sau cat iti sunt de indiferent.
As vrea sa aud de la tine ca ai pe altcineva, ori ca te-ai logodit sau te-ai casatorit. Sau ca ai deja un copil.Oricat de absurd pare, gandul asta doare pana la refuz.Insa mi-ar placea sa te stiu fericita.
As vrea macar o data sa te mai vad, sa te zaresc macar in departare, fara ca tu sa ai habar. Sa imi amintesc ce culoare au parul, pielea, ochii sufletului tau. Nici macar o fotografie a ta nu am.
Insa apoi ma gandesc: Dumnezeu mi-a luat acest drept. Nu merit, se pare.
Nu stiu unde sa te caut, insa am oare dreptul? si daca tu ai fugit de mine fiindca te-am coplesit cu celebritatea mea, cu anii, cu experienta mea cu tristetea mea…esti tanara, de ce sa iti sacrifici viata in umbra celebritatii? De ce sa trebuiasca sa ii induri povara amara care sta cocosata in dosul luminii reflectoarelor? De ce sa te supun la critici, barfe, comentarii, interviuri de tot felul si in general tot ceea ce presupune viata alaturi de…o vedeta, cum bine mi-ai spus candva?
M-ai acuzat ca ma tem: ai avut dreptate. In pofida a tot, sunt un simplu om. Si in fond, cel mai mult ma tem pentru tine.Eu mi-am acceptat povara, insa tu…
Ah, de m-ai putea ajuta in aceste momente…”





“De-atata oboseala si de teatru, mi-e sufletul prafuit cu pulberi de argint.
De atata stat cu coloana dreapta in fata lor, mi-e inima usor indoita.
Sa-mi iau rucsacul in spate …. muntii de stele pe care mi i-am faurit in copilarie. Padurile ma asteapta, padurile si florile si apele. Calea mi-e deschisa, scena ma va astepta si ea.
Ah, eterna reintoarcere.”




 Urmau apoi un sir de e-mailuri trimise in perioada cand ea revenise la teatru si cand asista la toate piesele lui:

“Draga Selena,

Nu ti-am mai scris o vreme. Am crezut ca m-ai uitat complet. Si tocmai cand eram pregatit la randul meu sa vreau sa te uit, tocmai cand incepeam sa ma intreb daca ai fost aievea sau vis, ai reaparut…ca din neant, sau ca din paradis. De aceastadata, in sala de teatru. Ce frumoasa erai…am crezut ca am halucinatii. Si nu oricum, ci la bratul lui Mircea Marin. Oare vrei sa iti bati joc de mine? Oare am de-a face cu o persoana mai vicleana decat mi-as putea inchipui? Ce iti imaginezi ca vei obtine jucand acest joc? Crezi ca ma vei face sa…ce?
Te-as ruga sa incetezi. Iti interzic sa mai vii la teatru.
Data viitoare cand o vei face, voi pune bodyguarzii sa va aresteze si voi invoca hartuire.
Nu ma joc, sa stii!
Mihai”

Dumnezeule, a crezut ca mi-am batut joc …ah Mihai, Mihai, o sa ma poti ierta oare vreodata? O sa mai pot dau ochii cu tine vreodata? Citi cu groaza in suflet restul de e-mailuri:



“Selena,

Vad ca nu te dai batuta.
Ai vazut ca nu-ti merge sa te afisezi cu Mircea, acum vii singura. Sper sa intelegi ca degeaba continui  sa vii.
In orice caz, orice ai vrea sa obtii, nu vei reusi.
Pur si simplu n-o sa te bag in seama.
Cred ca trebuie sa-ti gasesti alt prost.
M”

“Selena,

Te rog, nu mai veni. Iti pierzi vremea. O spun pentru tine”
M.


“ Vii de fiecare data, la fiecare spectacol.
Nu stiu daca citesti aceste e-mailuri, inclin sa cred ca da, insa joci un joc ascuns.
Astazi te-am sfidat: te-am privit in ochi. Ai parut ca o vrabiuta speriata, cazuta din cuib. Te-am socat. Oare chiar credeai ca nu te vad, ca te ascunzi acolo in scaun si apoi fugi?”



“Ce frumoasa ai fost astazi, nimic de zis.Nu-mi mai iesi din suflet, blestemato. “

“Mi-ar placea ca macar o data sa-mi spui ceea ce crezi despre personajele mele. As vrea sa aud ce simte, ce gandeste acel capsor pe care uneori as vrea sa-l strivesc in palme ca o aripa de fluture.
Hmmm…tare mult mi-ar placea sa inteleg ce joc joci…E cam ciudat, in orice caz intr-un fel amuzant..”

Si in sfarsit, seara cu pricina:

“ Nu stiu ce a fost in seara asta. Nu am inteles. Ai fugit din nou, mereu fugi. Vii, ma vezi si fugi. N-ai avut incotro, a trebuit sa ma saluti astazi.
Si acolo cand te-am tinut sa nu cazi, ce ai fi vrut sa-mi spui? Ce dulce otrava se desprindea din trupul si din privirea ta…
In fine…eu te-am chemat la teatru sa vorbim. Cred ca mi-am facut datoria. Colegul meu este bolnav, a trebuit sa merg sa il ajut.
In caz ca iti faci curaj, ma gasesti mereu in cursul zilei la repetitii, la National.
Numai bine, chip de luna.”



Astfel se incheia sirul de e-mailuri.
Afara se intunecase; cerul palpaia in culori de auriu, roz si oranj, in sintonie cu sufletul, care se inalta si cobora, asemeni unor acorduri ale unei simfonii interioare. Sufletul isi cauta acordurile prin care sa se vindece de intuneric si de tacere. Sufletul isi cauta partitura de cantec si de curcubee. Precum cerul dupa ploaie, sufletul isi inalta coltul de soare. 

Dansul fluturilor albastri (episodul 66)


 Intr-o zi, pentru a mia oara, suna telefonul. Se obisnuise sa primeasca multe apeluri.
-Alo da? Raspunse pe un ton ocupat, pentru ca tocmai raspundea unor e-mailuri ale unor cititori.
-Selena? Buna…
De unde era vocea aceea atat de cunoscuta?
-Buna ziua, mi se pare ca va cunosc?
-Selena, sunt Mihai. Mana ii ingheta pe receptor. Trecura secunde bune inainte ca ea sa poata sa traga aer in piept. Simti ca I se invarteste capul si ca ii sta inima.
_Selena, ma auzi? Esti? Se auzi vocea lui nervoasa.
Tranti telefonul de pamant. Se mai auzi vocea lui in receptor: Selena? Selena? Alo?Alo? Inchise.
Selena se asezase, tinandu-se cu ambele maini de spatarul scaunului. Era El. El! Oh Doamne, aflase, citise!De unde-I aflase oare numarul? Bineinteles: cei de la editura.  Acum avea sa o urasca cu adevarat! Avea sa creada ca se folosise de celebritatea lui…Nu putea suporta gandul. Intra in panica. Avea sa o gaseasca, sa-I afle adresa. Ce sa faca? Incotro..?
Se invarti prin casa ca un animal in cusca. Sa fuga. Dar unde? Pe strazi, ar fi putut oricand da nas in nas. La cine sa se duca? Andreea convietuia si ea de ceva vreme cu un barbat, nu putea sa o deranjeze. Isi aminti brusc ca vazuse undeva niste anunturi ale unei agentii de voiaj: calatorii ieftine in Grecia. De curand primise un cec din partea editurii pentru vanzarea cartii, si impreuna cu ce mai avea, ar fi putut sa-si permita sa lipseasca o vreme…eventual, pana cand el se convingea ca nu-I poate da de urma. In doua secunde, suna la agentie si afla ca inca mai erau locuri pentru calatorie. Era vorba de o excursie in Thassos, o mica insula a Greciei. Plecarea era in fiecare zi, asa ca Selena intreba daca se putea chiar in ziua urmatoare. Indeplini toate formalitatile, isi stranse o parte din lucruri si a doua zi era in avion spre Grecia.
Thassos era o insula destul de draguta, plina de natura si de soare, cu multi maslini, oi si capre, iar marea era absolut uluitoare. Exact ce avea nevoie. Locuia la o mica pensiune si reusi sa obtina de la proprietar dreptul de a sta acolo o luna de zile. Nu o costa foarte mult, asa ca i-ar fi placut sa prelungeasca si mai mult termenul, la momentul potrivit.
Se simtea in sfarsit libera si in siguranta. Nimeni nu avea sa o gaseasca acolo. Nu mai trebuia sa raspunda la telefon, sa faca fata popularitatii, era libera, se putea bucura in voie de minunile naturii, si…cine stie, poate avea sa-I vina vreo idée pentru vreun nou roman.
  Zilnic facea o cura de verde: lungi plimbari pe dealurile din Thassos, numita “insula de smarald” tocmai pentru ca era atat de verde; vizita locuri cu vechi ruine grecesti, gusta din iaurtul si mierea traditionale, incerca sa invete cuvinte in greaca, in fine se simtea minunat. Ar fi vrut sa stea acolo o vesnicie. Se temea numai de pre amulta singuratate…Astfel incat se inscrise printre excursionistii ce bateau toata ziua dealurile, se organizau tot felul de plimbari care erau cu adevarat superbe. Selena nu-si imaginase ca poate fi ceva atat de frumos totusi atat de simplu. Asa erau Thassos-ul si oamenii sai.faptul ca abia se intelegeau prin cateva cuvinte in engleza si multe semne adauga inca si mai mult farmec pitoresc aventurii in care se aruncase. Uneori isi spunea: sunt nebuna, sa plec asa de una singura. Insa imediat isi dadea seama ca in fond nu o lega nimic de nicaieri si nu o astepta nimeni, sa-I ceara socoteala…Poate asa imi e destinul, isi spunea cu amaraciune. Sa fiu singura, sa fug de mine insami.
Intre timp, reusi sa obtina si o cheita pentru conexiune la internet, astfel incat putu in sfarsit sa navigheze dupa voia inimii si- ce e mai important- sa isi tina corespondenta abundenta de pe e-mail. Editorul ei avu un soc cand afla ca plecase din tara…in vacanta. Ai innebunit? Ii scrise. Exact acum, cand vanzarea merge foarte bine si suntem in plin toi de interviuri, cand esti pe cale sa ajungi o celebritate… Ei bine, nu avea de gand sa ajunga o celebritate, ii raspunse. Era bucuroasa ca se vinde romanul, insa cititorii probabil vor putea supravietui cu ideea ca autoarea facea o calatorie propice inspiratiei si .. . cine stie, poate aveau sa primeasca in curand un nou roman. Pana la urma, nu era dependenta de cititori, si nici ei de ea- fiecare este liber , fara a da prea multe explicatii. 

Dansul fluturilor albastri (episodul 64)


Interviul fu mai scurt si mai sumar decat se asteptase, o intrebara despre ea, despre studii si despre viata ei…Un fel de CV vorbit.Cand veni randul sa spuna daca subiectul romanului era imaginar sau nu, ea spuse sovaind ca era inspirat din realitate, si ca intr-adevar avusese o pasiune pentru un actor, insa nu dadu bineinteles nume. Interviul se sfarsi cu o calda urare din partea realizatorilor de a vinde cat mai multe exemplare si cu invitatia de a mai scrie. Se parea ca stilul ei  foarte tanar inca mai avea de lucru pana sa ajunga la maturitate.
Selena se intoarse acasa cu un vag sentiment de triumf…realizase in sfarsit ceva? Da. Facuse ceva de care se putea considera oarecum mandra. Faptul ca oamenii o citeau si o iubeau ii facea bine. Se parea ca pana la urma lucrurile isi aveau o compensatie a lor. putem avea unele lucruri in viata…
O suna Andreea, singura care stia de romanul ei. De ceva vreme se sunau si se vedeau regulat. Era mandra de a fi fost cea care o indemnase sa scrie. O felicita inca o data. Ii citise romanul si ramasese incantata. O sunara si fosti colegi si mai ales colege de la serviciu- Andreea o tradase!! O invitara chiar la fostul  loc de munca, sa o felicite pentru cartea pe care o citisera toti. Acum povestea ei devenise publica! Era tratata ca o vedeta, insa ea se rusina pentru faptul de a fi astfel expusa, viata ei, intimitatea ei…Parca era altcineva , fata aceea care suradea si incerca sa nege faptul de a fi fost cu adevarat indragostita de un mare actor….Cand publicase cartea nu se gandise nicio clipa ca sufletul ei avea sa ajunga pe buzele si in mintea atator de multi oameni…In fond, scrisese pentru ea nu pentru ei. Acum se afla insa in fata faptului implinit.Se temea mereu sa nu cumva sa afle El…desi pe undeva se intreba daca nu cumva chiar asta isi dorise pana la urma, in secret? Ca intr-o zi el sa ia cartea in maini si sa descopere: nu am avut o simpla admiratoare…ea chiar m-a iubit cu adevarat. Oare nu era aceasta cea mai frumoasa declarative de dragoste pe care ar fi putut sa i-o faca vreodata?

Dansul fluturilor albastri (episodul 63)


Intr-o zi aproape ca din intamplare, Selena descoperi intr-una din carti o brosura a unei edituri aproape necunoscute cu un anunt in care se afirma ca sunt dispusi sa publice gratis, daca ei considera ca materialul este indeajuns de bun. Erau o editura mica din Bucuresti despre care nu auzise. Cu atat mai bine. Imediat Selena le scrise un e-mail si incepura sa corespondeze. Le trimise “Masca lui Lorelei” si spre marea ei surprindere, fura de accord sa i-o publice. Se aratau chiar entuziasmati- desi nu era o lucrare comerciala si desi se intuia tineretea si lipsa de experienta a autoarei, lucrarea respira totusi stil si prospetime. Nadajduiau ca cititorii bucuresteni aveau sa guste aura nostalgica a cartii, caci povestile triste erau la mare cautare. Selena se intreba de ce oare. Oamenii nu erau satui de povesti triste in propriile vieti, le mai cautau si in romane? Sau poate le cautau tocmai ca sa le inteleaga mai bine pe ale lor proprii…
  De la editura o intrebara daca voia sa semneze cu numele ei, si se grabi sa le indice Luna Dumitriu ca pseudonim. Nici prin gand nu ii trecea sa se tradeze, in caz ca El avea vreodata sa aiba cartea in maini…ceea ce oricum era putin probabil. Avea sa ramana “Masca lui Lorelei”, de Luna Dumitriu.
In sfarsit, inainte sa realizeze prea bine ce se intampla, cartea ii fu publicata si spre uluirea ei, avu chiar success. Unul imediat. Deja intr-o saptamana se vandura aproape o suta de exemplare. Pretul era unul modic si in plus se bucura de o coperta reusita care ii placea si ei mult. Saptamanile treceau si cartea se bucura de tot mai multa popularitate, mai ales in randurile cititoarelor. Se parea ca spectatoarele innebunite dupa teatru erau innebunite si dupa “Masca lui Lorelei”, care se desfasura chiar in Bucurestiul lor contemporan, in mediul teatral ce le era familiar. Toti cititorii “Mastii..” erau femei.Se pare ca se recunosteau ori le-ar fi placut la randul lor, povestea trista si sentimentala dintre tanarul actor si infocata lui admiratoare…Si plangeau toate la final, cand el alegea sa ramana in lumea teatrului iar Lorelei pleca intr-o calatorie in jurul lumii… pentru a se descoperi pe sine si a deveni scriitoare.
Romanul ajunsese chiar in mainile criticilor de specialitate, care vedeau unele asemanari si puncte de pornire in romanul lui Ionel Teodoreanu…Selena citise cu uluire un articol de doua pagini intr-o revista cultural, in care se evidentiau unele asemanari cu ilustrul romancier, fara a se lasa totusi la o parte “stilul tanar, fresh ca o ploaie de primavara si marcat de o simplitate dezarmanta, a tinerei autoare”… Comparatie cu Ionel Teodoreanu era totusi prea mult, pana si pentru ea. Nu avusese pretentii de scriitoare: vroise doar sa elibereze in vazduh cateva pagini ce ii erau grele pe suflet si pe care se bucurase sa le lase sa zboare.Era insa mai mult decat constienta de lipsurile cartii. Pe de alta parte, zambea citind pe cate undeva despre carticica ei, cum ii placea sa ii spuna, si nu putea sa nu fie magulita de faptul ca era totusi bagata in seama si ca oamenii erau mai generosi in aprecieri decat s-ar fi asteptat.
Se parea ca cititoarele voiau chiar sa o cunoasca, sa afle cine era misterioasa autoare despre care nu se mai auzise si nu se stia mai nimic. Extrem de sumara biografie publicata intr-un colt de coperta si lipsa oricarei fotografii nu le multumea, astfel incat Selena se trezi ca este invitata la radio pentru un interviu intr-o emisiune culturala. Ceea ce o soca- nu se asteptase sa ajunga pana aici. Bine ca era radio si nu TV. Baiatul politicos de la emisiune I se adresa cu “doamnisoara scriitoare”, ceea ce I se paru un fel de gluma. Tot la fel de bin ear fi putut sa-I spuna  ”domnisoara extraterestru..” Nu se gandise niciodata ca totul avea sa ajunga atat de departe, ca avea sa ajunga in atentia mass-mediei. Nu se gandise deloc la reactia unor eventuali cititori, nu se gandise ca strigatul ei avea sa intalneasca un ecou, si ca oamenii erau atat de insetati de orice publicatie nou aparuta. Simtindu-se ciudat, accepta invitatia la radio. Avea sa se camufleze sub numele Lunei si spera ca nimeni nu avea sa ii recunoasca vocea. Cat despre fotografii – refuzase orice publicare in presa. Atat ii mai trebuia, sa o recunoasca cineva, si mai ales…